RADIOGRAFIA DEL WEBDOC A CATALUNYA

RADIOGRAFIA DEL WEBDOC A CATALUNYA

Radiografia del webdoc a Catalunya. Obres i autors és el primer estudi que es realitza sobre la producció de webdocs (documentals interactius) a nivell català. Publiquem un primer resum maquetat i de fàcil lectura dels projectes, productores, autors i mitjans involucrats, on hi podreu trobar en les fitxes resumides dels projectes informacions que creiem que són rellevants per aquelles persones interessades en aquest nou format de l’audiovisual digital tals com l’impacte del producte, productors, finançament, estratègies de difusió, etc.

Per aquest primer estudi hem analitzat 30 projectes, 24 realitzats els últims dos anys, de 18 productores catalanes. És un nombre gens menyspreable. Alguns d’autors independents, altres de productores o de mitjans de comunicació. En l’índex cronològic d’obres podreu veure d’un cop d’ull com s’ha passat de realitzar de dues a deu obres anualment en només tres anys. I mirant les fitxes dels projectes podreu observar també la diversitat de pressupostos, estratègies de difusió, coproduccions, equips vinculats i suports utilitzats (web, dispositius mòbils i vídeos 360º). Un altre aspecte rellevant són els nous perfils professionals detectats en aquest tipus de produccions tals com dissenyador web, dissenyador interactiu o guionista transmèdia.

Per aquells a qui això dels webdocs us soni a nou us avanço que és un format audiovisual web emergent que per ara engloba nous gèneres com el del documental interactiu o el del reportatge multimèdia, i que està fent-se un espai dintre del sector. Durant els últims anys hem pogut detectar que en l’entorn català, de la mateixa manera que en l’internacional, hi ha hagut una eclosió en el nombre de creació de webdocs, i en l’interès per part d’autors, acadèmics i mitjans de comunicació en aquest format. Sembla innegable que aquest format ha arribat per quedar-se. Una prova d’això és la inclusió d’aquest nou format dintre d’alguns festivals de documental europeu (IDFA, Docs Barcelona, Sheffield Doc/Fest, etc.), l’aparició de línies de suport institucional local, o la inclusió d’aquestes produccions en plans d’estudis universitaris.

Pots descarregar el document en aquest enllaç i fer-lo circular tant com vulguis, es distribueix amb una llicència CC 4.0. Si vols aportar-nos alguna nova referència o qualsevol comentari, no dubtis en contactar-me.

Carles Sora, professor del Departament de Comunicació i investigador del grup DigiDoc de la Universitat Pompeu Fabra.